Μήπως τελευταία νιώθετε την κούραση να σας έχει καταβάλλει; Αρρωσταίνετε πιο συχνά ή γενικά το μόνο που θέλετε είναι να μην σηκωθείτε καθόλου από το κρεβάτι; Αυτά ίσως να είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας είναι λίγο πεσμένο, όπως και η διάθεση σας.
Καιρός λοιπόν να το δυναμώσετε!
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το πολύπλοκο δίκτυο ενός οργανισμού που ρόλος του είναι να αμύνεται απέναντι σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως βακτήρια, ιούς και επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα:
- Το κάπνισμα
- Η διατροφή
- Η έλλειψη ύπνου
- Το υπερβολικό βάρος
- Η καθιστική ζωή
- Η αποφυγή του ήλιου
Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το Α και το Ω για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, για αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Βιταμίνη C: Βρίσκεται στα πορτοκάλια, λεμόνια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο και δρα κατά των ιώσεων.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, κολιός, πέστροφα), καθώς και στους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, σησαμέλαιο, λιναρόσπορο) και συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, της όρασης, των οστών και του εγκεφάλου.
Βιταμίνη Ε: Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων.
Βιταμίνη Α: Βρίσκεται στο ψάρι, το αυγό, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά, αλλά και ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση υγιούς όρασης αλλά και στην ανάπτυξη-ακεραιότητα των κυττάρων στους διάφορους ιστούς του σώματος.
Ιχνοστοιχεία: Ψευδάργυρος (οστρακοειδή, κολοκυθόσποροι, συκώτι, μοσχάρι, όσπρια, καρύδια, αρνί) και σελήνιο (ψάρια, μαλάκια, σιτηρά, κρέας, αυγά, φιστίκια, ρύζι και ηλιόσποροι) που βοηθούν στην καλή απορρόφηση και δράση των βιταμινών.
Επίσης, το μέλι διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες και δρα ενάντια στα κρυολογήματα, τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη και δρα ενάντια των μυκήτων και βακτηριδίων. Τέλος, τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γάλα το γιαούρτι και το κεφίρ εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια τον οργανισμό.
Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε και διάφορα ροφήματα από βότανα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, όπως πράσινο τσάι, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, εχινάκεια, γλυκόριζα, σιβηριανό ginseng, πρόπολη, σπιρουλίνα, αλόη κ.α.
Παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να λαμβάνουμε ενισχυτικά και πολυβιταμίνες που αποτελούν ένα συνδυασμό με όλες τις βιταμίνες, τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το συνένζυμο Q10, το λυκοπένιο και το εκχύλισμα ροδιού για την έξτρα φροντίδα του οργανισμού μας.
ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ LIVY.GR