Με την πάροδο του χρόνου, οι καφέ κηλίδες αρχίζουν να εμφανίζονται στο δέρμα μας ως μικρά... «αναμνηστικά» από τα καλοκαίρια μας. Κι ενώ επικρατεί η άποψη ότι παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η αλήθεια είναι ότι οι κηλίδες αυτές συχνά προτιμούν και τους νεότερους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτές ή, ακόμα καλύτερα, και να τις προλάβουμε;
Οι καφέ κηλίδες στο δέρμα (ένα φαινόμενο γνωστό και ως “υπερμελάγχρωση”, «γεροντικές κηλίδες» ή «ηπατικές κηλίδες») μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ωστόσο συνήθως αρχίζουν να παρουσιάζονται κατά τη μέση ηλικία. Και παρόλο που, σε γενικές γραμμές, είναι αθώες, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ενδείξεις για σοβαρότερα προβλήματα.
Αν και τις ονομάζουμε “καφέ”, οι εν λόγω κηλίδες μπορεί, πέρα από καφέ, να είναι και γκρι ή μαύρες, έχουν κυρίως οβάλ σχήμα, ποικίλλουν σε μέγεθος και παρουσιάζονται, ως επί το πλείστον, σε σημεία του σώματός μας που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Τέτοια σημεία είναι το πρόσωπο, το πάνω μέρος των χεριών, οι ώμοι, τα μπράτσα και η πλάτη. Είναι πιθανό, δε, πολλές μικρές καφέ κηλίδες να εμφανιστούν μαζεμένες, δημιουργώντας έτσι μια μεγαλύτερη σκούρα περιοχή στο δέρμα μας.
Γιατί εμφανίζουμε καφέ κηλίδες
Το φαινόμενο των καφέ κηλίδων οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή μελανίνης ή χρωστικής του δέρματος. Τις περισσότερες φορές, η υπερβολική αυτή παραγωγή μελανίνης αποδίδεται:
- Σε γήρανση του δέρματος.
- Σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως π.χ. τα κρεβάτια μαυρίσματος (σολάριουμ).
- Σε πιθανές δερματικές ή άλλες παθήσεις.
- Σε εγκυμοσύνη. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τέτοιες καφέ κηλίδες εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, σε άτομα με εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, αλλά και εκτεταμένη έκθεση στο τεχνητό φως του σολάριουμ.
Των φρονίμων τα παιδιά...
Για να «προλάβουμε» τις καφέ κηλίδες φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε από νωρίς ένα αντηλιακό που παρέχει προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA/UVB, εφαρμόζοντάς το πάντα βάσει του δείκτη προστασίας που αναγράφει. Επιπλέον, φροντίζουμε το αντηλιακό που θα επιλέξουμε να προστατεύει επίσης το δέρμα από την αφυδάτωση και την πρόωρη γήρανση.
Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, αλλά και να το ανανεώνουμε συχνά αν κάνουμε πολλές βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα. Ακόμα κι αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο, η ανανέωσή του κάθε ένα δίωρο θεωρείται επιβεβλημένη.
Και, φυσικά, δεν ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο μας, αν πρόκειται να κυκλοφορήσουμε έξω. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να λειτουργήσουν αθροιστικά, οδηγώντας στην εμφάνιση καφέ κηλίδων με την πάροδο του χρόνου. Άρα, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία σταθερά, ακόμα κι αν απλά πρόκειται να βγούμε για να κάνουμε τις δουλειές μας στην πόλη – πόσο μάλλον, αν πρόκειται να πάμε στην παραλία. Στη δεύτερη περίπτωση, προτείνεται από τους ειδικούς να αποφεύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 12:00 μέχρι τις 16:00, τις ώρες δηλαδή που ο ήλιος είναι πιο δυνατός.
Τέλος, ειδικά τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια, επιλέγουμε να φορέσουμε προστατευτικά ρούχα, ανοιχτόχρωμα και δροσερά, κατά προτίμηση με μακρύ μανίκι, ώστε να αφήσουμε εκτεθειμένη στην υπεριώδη ακτινοβολία σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια του σώματός μας.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε
Αν οι καφέ κηλίδες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή του δερματολόγου μας και, να αναζητήσουμε τρόπους για να τις “ξεθωριάσουμε” και να περιορίσουμε την εμφάνιση νέων.
Αρχικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένα προϊόντα λεύκανσης στο πρόσωπο, στα χέρια και το ντεκολτέ, η τακτική χρήση των οποίων οδηγεί σε σταδιακή εξασθένηση των περιοχών με υπερμελάγχρωση και ελαχιστοποίηση της έντασης των καφέ κηλίδων.
Σε περίπτωση που επιμένουν και κατόπιν συνεννόησης με τον δερματολόγο, μπορούμε να δοκιμάσουμε και άλλους τρόπους διαχείρισης των καφέ κηλίδων.