Tα νήπια και τα μικρά παιδιά, είναι φυσιολογικό στη συμπεριφορά τους να είναι επιφυλακτικά και να δείχνουν ντροπαλά όταν εμφανιστεί ένα καινούριο πρόσωπο που δεν γνωρίζουν ή όταν βρίσκονται πρώτη φορά σε ένα άγνωστο περιβάλλον με άλλα παιδιά για να παίξουν.
Όμως, όταν μιλάμε για ένα παιδί πράγματι ντροπαλό τότε αυτό παρουσιάζει συνεχή ανησυχία, φόβο, άγχος και δυσφορία σε κοινωνικές καταστάσεις. Το ντροπαλό παιδί δεν είναι εκδηλωτικό και άνετο, ενώ εφευρίσκει τρόπους και δικαιολογίες, για να αποφεύγει τις κοινωνικές του συναναστροφές. Δεν συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι και συνήθως παρατηρεί τα άλλα παιδιά, δεν παίρνει πρωτοβουλίες και οι συνομήλικοί του το αποφεύγουν γιατί δεν είναι ο δημοφιλής συμπαίκτης που θα ήθελαν. Είναι κλεισμένο στον εαυτό του και όταν βρίσκεται απέναντι σε άλλους χαμηλώνει το βλέμμα του, κοκκινίζει ή αποσύρεται.
Με το ξεκίνημα του σχολείου, το ντροπαλό παιδί μπορεί να παρουσιάζει πολλές δυσκολίες, όπως προβληματικές σχέσεις με τους συνομηλίκους, όπως για παράδειγμα αποκλεισμός από τις παρέες, θυματοποίηση προβλήματα εσωστρέφειας, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη, αλλά και δυσκολία προσαρμογής στην εκπαίδευση.
Λόγοι που κάνουν ένα παιδί ντροπαλό
- Όταν νιώθει αδύναμο και ευάλωτο σωματικά ή έχει στην εμφάνισή του κάτι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά, για παράδειγμα φοράει γυαλιά.
- Όταν οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί, με αποτέλεσμα να μην έχει χώρο το παιδί για αυτονομία και ανεξαρτησία.
- Όταν έχει φόβους, όπως φόβοι αρρώστιας, αναπηρίας, ατυχήματος, φόβοι απώλειας, θανάτου.
- Όταν οι γονείς τους έχουν φοβίες, που τις μεταφέρουν στο παιδί τους.
- Όταν έχει βιώσει τραυματικούς αποχωρισμούς.
Συμβουλές για τους γονείς
- Οι γονείς δεν πρέπει να βάζουν την “ταμπέλα” ντροπαλό παιδί και πρέπει να αποφεύγουν να του λένε “μην είσαι τόσο ντροπαλός/ή “.
- Να δείχνουν εμπιστοσύνη στο παιδί και να του δίνουν πρωτοβουλίες.
- Να καταλάβουν τους φόβους του παιδιού που μπορεί να προέρχονται από σοβαρά πραγματικά γεγονότα μέσα στην οικογένεια. Στην περίπτωση αυτή οι γονείς είναι καλό να μιλήσουν στο παιδί για αυτό που συμβαίνει, με γλώσσα που να ταιριάζει στην ηλικία του.
- Να αναγνωρίσουν τα ταλέντα του, τις δεξιότητές του και να επιβραβεύουν τις επιτυχίες του χωρίς υπερβολές.
- Να παροτρύνουν το παιδί να παίξει με την ομάδα των συνομηλίκων του και να παίρνει μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες .Το παιδί χρειάζεται την ενθάρρυνση για να παίξει με άλλα παιδιά τόσο από τους γονείς του όσο και από τους δασκάλους του στο σχολείο.
- Να ενθαρρύνουν το παιδί να παίρνει μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές.
- Να φροντίζουν να του διοργανώνουν δικά του πάρτυ.
- Να το ενθαρρύνουν να πηγαίνει στην κατασκήνωση ξεκινώντας από την διανυκτέρευση σε σπίτια φίλων του.
- Πολύ βοηθητικό θα είναι να πάρει μέρος σε μια θεατρική ομάδα Δραματοθεραπείας, για να εκφραστεί μέσα από το παιχνίδι ρόλων και να επικοινωνήσει με τα άλλα παιδιά. Με το παιχνίδι ρόλων θα επεξεργαστεί τη ντροπή του αλλά και όταν ένα άλλο παιδί θα πάρει το ρόλο του ντροπαλού, θα έχει ένα καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του.
- Να του διαβάζουν παραμύθια με ήρωες που ξεπέρασαν τους φόβους και τους δισταγμούς τους.