Σε μια χώρα ηλιόλουστη όπως η Ελλάδα, η έκθεση στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Όσο ευεργετικές κι αν είναι όμως οι ακτίνες του ήλιου, η παρατεταμένη έκθεσή μας σε αυτές μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Ένας από τους βασικότερους τρόπους προστασίας μας είναι η χρήση αντηλιακών, η οποία πρέπει να γίνεται σωστά προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Τι θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, λοιπόν, όταν αγοράζουμε αντηλιακό;
Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Όλοι οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι πολύ πιο έντονη. Καθίσταται, λοιπόν, απαραίτητη η συστηματική χρήση ενός αντηλιακού, το οποίο να μας προστατεύει και από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB (που προκαλεί επιφανειακές βλάβες), αλλά και από την UVA (που επιδρά βαθύτερα στο δέρμα).
Προτού επιλέξουμε αντηλιακό, καλό είναι να ελέγξουμε πρώτα τη σύστασή του. Κι αυτό, διότι κάποια αντηλιακά περιέχουν ορισμένα συντηρητικά (π.χ. parabens) που συχνά είναι επιβλαβή, ενώ και αυτά που περιέχουν οινόπνευμα ή αλκοόλη αφυδατώνουν το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο.
Πώς να διαβάσουμε σωστά τους δείκτες αντηλιακής προστασίας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology το 2015 κατέληξε στο ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς πρέπει να διαβάσουν τις ετικέτες στα αντηλιακά, με το 43% των συμμετεχόντων να μην αντιλαμβάνεται την πραγματική αξία των δεικτών SPF.
- Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι λεγόμενοι δείκτες SPF δηλώνουν το πόσο καλά ένα αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας. Συγκεκριμένα, η επεξήγηση του “SPF” είναι “Sunburn Protection Factor”, δηλαδή «Παράγοντας Προστασίας από τα Ηλιακά Εγκαύματα».
- Οι αντηλιακοί δείκτες αποτελούν ένα μέτρο για το πόσο χρόνο μπορεί να μείνει εκτεθειμένο το δέρμα στον ήλιο, προτού αρχίσει να εμφανίζει κάποιου είδους αντίδραση π.χ. κοκκίνισμα. Αν, για παράδειγμα, το δέρμα μας χωρίς αντηλιακό αρχίζει να κοκκινίζει σε 5 λεπτά, ο δείκτης SPF 15 θεωρητικά σημαίνει ότι σου επιτρέπει να καθίσεις στον ήλιο 15 φορές περισσότερο χρόνο, πριν αρχίσεις να καίγεσαι. Με άλλα λόγια, αν αρχίσουμε να κοκκινίζουμε σε 5 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, μετά την εφαρμογή ενός αντηλιακού με δείκτη SPF 15, θα κοκκινίσουμε σε 75 λεπτά (5 x15).
Για το πρόσωπο θεωρείται ιδανικός ένας σχετικά υψηλός δείκτης (όπως π.χ. το 30 ή το 50), καθώς λόγω επαφής με την πετσέτα και το νερό , το αντηλιακό μπορεί να φύγει σταδιακά. Για ανθρώπους που εκτίθενται στον ήλιο σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά την εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF 30 και άνω.
- Επιπλέον, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σημειώνει ότι σύγχυση επικρατεί συχνά σχετικά και με τους αριθμούς που συνοδεύουν τους αντηλιακούς δείκτες. Ο κάθε αριθμός, ουσιαστικά, μας δείχνει σε τι βαθμό μπορεί το αντηλιακό να φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία (UVB). Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι:
- Ο αντηλιακός δείκτης SPF 15 φιλτράρει το 93% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
- Ο αντηλιακός δείκτης SPF 30 φιλτράρει το 97% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
- Ο όρος “water resistant” (αντίσταση στο νερό), σύμφωνα με τον FDA, δείχνει πόσο χρόνο μπορεί να διατηρηθεί ένα αντηλιακό πάνω σε βρεγμένο δέρμα. Συνήθως, στις συσκευασίες αναγράφεται ένα από τα ακόλουθα:
- “Water resistant”, το οποίο σημαίνει ότι το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό στο νερό για 40 λεπτά. Μετά την παροδο των 40 λεπτών, πρέπει να ανανεωθεί.
- “Very water resistant”, το οποίο σημαίνει ότι το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό στο νερό για 80 λεπτά. Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ανανεωθεί όταν περάσουν τα 80 λεπτά.
- Κάποια αντηλιακά αναγράφουν στην ετικέτα ότι περιέχουν χημικά συστατικά, ενώ κάποια άλλα ότι περιέχουν φυσικά συστατικά. Ποια η διαφορά τους;
- Ένα αντηλιακό με χημικά συστατικά μας προστατεύει απορροφώντας τις ηλιακές ακτίνες. Κάποια από τα ενεργά συστατικά που μπορεί να περιέχει είναι η οξυβενζόνη ή η αβοβενζόνη.
- Ένα αντηλιακό με φυσικά συστατικά μας προστατεύει μπλοκάροντας τις ηλιακές ακτίνες. Σε αυτή την περίπτωση, κάποια από τα ενεργά συστατικά που μπορεί να περιέχει είναι διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου.
Υπάρχουν και περιπτώσεις αντηλιακών που συνδυάζουν φυσικά και χημικά συστατικά .
Και επειδή ένα βασικό ερώτημα είναι, ακόμα κι αν έχω επιλέξει το σωστό αντηλιακό για μένα, σε ποιες περιπτώσεις φροντίζω να το ανανεώσω, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας διευκρινίζει: Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το αντηλιακό μας θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά ενώ βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, καλό είναι να το ανανεώνουμε αν για κάποιον λόγο σκουπίσουμε το πρόσωπο ή τα μέλη μας που είναι εκτεθειμένα, αν έχουμε ιδρώσει πολύ, αλλά και αν μπούμε στο νερό. Στην τελευταία περίπτωση, συμβουλευόμαστε την ετικέτα του αντηλιακού μας σχετικά με την αντίστασή του στο νερό.
ΒΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΣΤΟ LIVY.GR