Η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα μετά τις διακοπές είναι μια διαδικασία που δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν, όσο και αν αγαπάει τη δουλειά του. Είναι πολύ λογικό ότι τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μεταβούν στη νέα πραγματικότητα και τις υποχρεώσεις.
Τι μας περιμένει; Αυτό που κάτα πιθανότητα να νιώσουμε όταν γυρίσουμε στο γραφείο μετά από τις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι μια μελαγχολία και άγχος.
Το "Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές"
Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιστροφή από τις διακοπές είναι μία πολύ συχνή αιτία άγχους. Οι ειδικοί το ονομάζουν "Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές" (Post-Vacation Stress Syndrome) και αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή στρες η οποία εκδηλώνεται κυρίως μετά από περίοδο ξεκούρασης και χαλάρωσης. Το σύνδρομο του στρες μετά τις διακοπές είναι συχνό φαινόμενο και μεταξύ των Ελλήνων, που ζουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, ειδικά δε τα τελευταία χρόνια που η κρίση έχει προσθέσει πάρα πολύ πίεση σε όλους τους τομείς.
Τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους το περνάνε μακριά από τη φύση, ζώντας σε εξωφρενικούς ρυθμούς, με άγχος και κάτω από απάνθρωπη πίεση χρόνου.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;
- γενικευμένη αδυναμία και κακή διάθεση που μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα κενού.
- αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία λήψης αποφάσεων, ανία/ έλλειψη κινήτρου στην εργασία
- ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, απάθεια ή επιθετικότητα
- διαταραχές στον ύπνο ή και στην όρεξη
Πώς να το αντιμετωπίσουμε:
Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το πώς αισθανόμαστε, αλλά και το πώς αντιδρούμε στις διάφορες καταστάσεις. Έτσι, αντί να καταστροφολογούμε, π.χ. «έχω άπειρες εκκρεμότητες στο γραφείο» με αποτέλεσμα το άγχος μας να εντείνεται και να μπλοκάρουμε την ανάληψη δράσης, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πιο ρεαλιστικά: «ξέρω ότι η δουλειά μου ίσως να είναι περισσότερη, λόγω της επιστροφής μου από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά έχω περάσει καλά , έχω ξεκουραστεί αρκετά και πιστεύω ότι με λίγη οργάνωση και πολλή θετική σκέψη, όλα θα ξαναμπούν σε μία σειρά και εγώ θα βρω ξανά τους κανονικούς εργασιακούς μου ρυθμούς».
Μερικές πρακτικές συμβουλές για πιο ομαλή επάνοδο:
- Όταν επιστρέψουμε στο γραφείο μετά από μέρες ή και εβδομάδες που μπορεί να λείπαμε, ο όγκος της δουλειάς που θα μας περιμένει μπορεί να είναι τόσο μεγάλος που ίσως να μας καταρρακώσει ψυχολογικά και να μην ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε .Το πιο έξυπνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε σιγά, για να βρούμε του ρυθμούς μας.
- Ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσαρμοστούμε πιο εύκολα είναι να περάσουμε από τα γραφεία όλων των συναδέλφων μας, να τους χαιρετήσουμε, να τους ρωτήσουμε πως πέρασαν στις διακοπές τους, και μετά να περάσουμε στα επαγγελματικά μας θέματα.
- Συχνά, δεν είναι τόσο η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές που μας προκαλεί αρνητική διάθεση, αλλά ο φόβος ότι αυτόματα θα επιστρέψουμε στη μονοτονία και τη ρουτίνα. Αυτό, όμως ,είναι στο χέρι μας να μην συμβεί! Κανονίστε με μερικούς φίλους ή το σύντροφό σας να συναντηθείτε για τον απογευματινό σας καφέ κάπου έξω. Κάντε με τους αγαπημένους σας μια βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι την κοντινότερη εξοχή. To Σαββατοκύριακο μπορείτε να πάτε για μπάνιο στις παραλίες της Αττικής και μετά το φαγητό να απολαύσετε ένα νόστιμο και δροσιστικό παγωτό. Με άλλα λόγια κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν!
- Ένας ακόμα παράγοντας που μας κάνει να αισθανόμαστε λιγάκι έξω από τα νερά μας, είναι και ο παράγοντας διατροφή και άσκηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις διακοπές μας τρώγαμε πιο άτσαλα, και φυσικά κάναμε τις μικρές και τις μεγάλες παρασπονδίες μας. Οι υψηλές ποσότητες λιπαρών φαγητών που μπορεί να καταναλώσαμε σίγουρα είχαν επίπτωση και στην ευεξία μας, ειδικά αν δεν έχουμε συνηθίσει να τρως έτσι. Ακόμα και αν αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να συνδυάσουμε επιστροφή στη δουλειά, με ταυτόχρονη επιστροφή στο γυμναστήριο θα ήταν ότι καλύτερο για την ευεξία και την τόνωση μας. Μόλις περάσουν οι πρώτες 2-3 δύσκολες μέρες, θα αισθανθούμε κυριολεκτικά άλλοι άνθρωποι.
- Το μυστικό είναι να μην περνάμε μεγάλες περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Σε όλη τη διάρκεια του έτους, φροντίζουμε να έχουμε σύντομες διακοπές, καλή υγεία και διάθεση. Μόνο, τότε, η απόδοση στις υποχρεώσεις μας θα είναι πιο ποιοτική και στις επόμενες διακοπές θα είμαστε πέρα από κάθε κίνδυνο προσβολής αυτού του Συνδρόμου