Aπόψε έχει… καναπέ οικογενειακώς και 5 επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς… στη σειρά! Ε δε γίνεται και να μην έχει το βασικότερο: λαχταριστή πίτσα πεντανόστιμη με ζύμη που θα έχετε φτιάξει πανεύκολα με τα χεράκια σας λίγο πριν.
Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά
Μερίδες: 3-4 πίτσες διαμέτρου 30 εκ. περίπου (για να μη μείνει κανείς στην οικογένεια παραπονεμένος!)
Για τη ζύμη για πίτσα θα χρειαστείτε:
2 κούπες (454 γρ.) χλιαρό νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)
5 1/2 με 6 κούπες (660 γρ. με 720 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
- Διαλύετε την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι (και το ελαιόλαδο, αν χρησιμοποιήσετε) στο χλιαρό νερό και αφήνετε τη μαγιά για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Ρίχνετε τη μαγιά σε 5 κούπες αλεύρι αρχικά και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο, μέχρι να γίνει μία μαλακή, απαλή ζύμη.
- Πλάθετε τη ζύμη με τα χέρια σας ή τη χτυπάτε στο μίξερ ή τον αρτοπαρασκευαστή για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική.
- Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1-2 ώρες.
- Αφού φουσκώσει, την ξεφουσκώνετε διπλώνοντάς τη δεξιά-αριστερά και την κόβετε σε 4 κομμάτια (για πίτσα με μέτριου πάχους ζύμη) ή σε 3 κομμάτια (για πιο παχιά ζύμη).
- Με έναν πλάστη, ανοίγετε κάθε ζύμη πίτσας σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο σχηματίζοντας κύκλους διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών. Αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» αρκετές φορές όσο επαναλαμβάνετε αυτήν τη διαδικασία.
- Τοποθετείτε τις πίτσες σε λαδόκολλα επάνω σε ένα πολύ μεγάλο ταψί ή σε 3 ή 4 μικρά.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220oC. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τα υλικά που θα βάλετε στην πίτσα: μια απλή κόκκινη σάλτσα με βασιλικό, τριμμένα τυριά (εκτός αν προτιμάτε τυρί σε φέτες), μανιτάρια, πιπεριές, ελιές, αντζούγιες, κρεμμύδι, μπέικον… η λίστα τελειώνει εκεί που τελειώνει η όρεξή σας.
- Λαδώνετε κάθε πίτσα με ελαιόλαδο με ένα πινέλο, περιχύνετε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνετε στο τέλος το τυρί.
- Ψήνετε τις πίτσες για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να «χρυσαφίσει» η ζύμη.
Μεταφέρετε αμέσως τις πίτσες σε σχάρα κρυώματος, ώστε να μη νοτίσει από τη θερμότητα η βάση τους.
Κομμάτια ανά χείρας, play στο τηλεκοντρόλ και καλή απολαυστική series βραδιά!