Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, τα σχολεία ρίχνουν αυλαία και η ώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Όπου κι αν σχεδιάζεις να περάσεις το καλοκαίρι, αν έχεις παιδιά, οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν χρήσιμες. Μάθε όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να περάσετε ευχάριστες και ασφαλείς διακοπές, χωρίς απρόοπτα.
Σωστή οργάνωση και προετοιμασία: Το Α και το Ω
Όσο πιο οργανωμένος είναι ένας γονέας είναι από την αρχή, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να χαλάσουν οι οικογενειακές διακοπές. Φρόντισε να φτιάξεις βαλίτσα παίρνοντας όλα τα απαραίτητα, από ρούχα, πετσέτες, κουβαδάκια παραλίας και παιχνίδια που θα κρατήσουν απασχολημένο το παιδί. Η οικονομία χώρου δεν είναι καλή ιδέα, εκτός κι αν θέλεις να πλένεις ρούχα και να ψάχνεις να αγοράσεις παιχνίδια κι άλλα αξεσουάρ παραλίας όπως κουβαδάκια και τσουγκράνες την τελευταία στιγμή.
Φτιάξε φαρμακείο: Όλα όσα θα πάρεις μαζί σου
Όταν έχεις παιδί, το φαρμακείο είναι από τα πρώτα που πρέπει να σκεφτείς για να πάρεις μαζί στις διακοπές. Αυτοκόλλητοι επίδεσμοι για τα τραύματα, οξιζενέ, ιώδιο αλλά και κρέμα για τα τσιμπήματα είναι μόνο τα βασικά. Ένα οικογενειακό φαρμακείο πρέπει επίσης να περιλαμβάνει φάρμακα και άλλα προϊόντα καθημερινής περιποίησης. Σε γενικές γραμμές φρόντισε να έχεις οπωσδήποτε μαζί σου τα παρακάτω:
ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΔΩ
ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΔΩ
Αντιηλιακή κρέμα και λοσιόν- Μωρομάντιλα
- Βαμβάκι
- Οξιζενέ ή άλλο αντισηπτικό
- Ιώδιο
- Αποστειρωμένες γάζες
- Κρέμα για εγκαύματα
- Αντικουνουπικό (ταμπλέτες, υγρό ή λοσιόν για το σώμα)
- Κρέμα, τζελ ή στικ για τσιμπήματα (από κουνούπια, μέδουσες κτλ.)
- Αναλγητικά κι αντιπυρετικά χάπια
- Θερμόμετρο
- Σακουλάκια για τη ναυτία
- Το νεσεσέρ με όλα τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους. (Από ψαλιδάκι για τα νύχια, σαμπουάν κι αφρόλουτρο, μέχρι ταλκ, πάνες, μπιμπερό και πιπίλες).
Μη ξεχάσεις: Γράψε και πάρε μαζί σου το τηλέφωνο του οικογενειακού σου γιατρού για παν ενδεχόμενο.
Ώρα για μπάνιο: Τι να προσέξεις στη θάλασσα και στην παραλία
Οι εποχές που καθόσουν στη ξαπλώστρα διαβάζοντας βιβλίο και πίνοντας καφέ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η παραλία για έναν γονέα σημαίνει συνεχή επαγρύπνηση! Εν συντομία, τα βασικά σημεία προσοχής (και φυσικά όχι τα μοναδικά) είναι τα εξής:
Οι καλύτερες ώρες για μπάνιο είναι μέχρι τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα, ακόμη κι αν υπάρχει συννεφιά.
Η παρουσία ενός ενήλικα είναι πάντα απαραίτητη κοντά στα παιδιά όταν αυτά κολυμπούν κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς. Για ακόμη καλύτερη προστασία, φρόντισε να φοράνε πάντα τα παιδιά μπρατσάκια ή σωσίβιο, ειδικά αν δε ξέρουν καλό κολύμπι.
Ακόμη κι αν το παιδί κάθεται στα ρηχά, ο κανόνας της πέψης ισχύει. Το κολύμπι δεν επιτρέπεται κατευθείαν μετά το φαγητό αλλά μόνο όταν έχουν περάσει τρεις με τέσσερις ώρες από το γεύμα.
Μη ξεχάσεις να ανανεώνεις το αντιηλιακό συχνά, τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις ώρες, για σωστή προστασία. Να θυμάσαι επίσης πως η εφαρμογή του αντιηλιακού γίνεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο γι΄ αυτό καλό είναι να το έχεις εφαρμόσει πριν ξεκινήσετε για την παραλία.
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΕΔΩ
Σιγουρέψου πως το παιδί φοράει καπέλο και γυαλιά ηλίου για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Για να παίξει το παιδί με την άμμο και τα κουβαδάκια δε χρειάζεται να “ψηθεί” στον ήλιο. Μπορεί άνετα να το κάνει και κάτω από την ομπρέλα. Για μεγαλύτερη προστασία, μπορείς να του φορέσεις ένα λεπτό φανελάκι για όση ώρα παίζει στην παραλία.