Με στοιχεία από παραμύθι και Halloween, κάπου μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα η κολοκύθα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό το λαχανικό με την ιδιαίτερη όψη και το έντονο χρώμα αξιοποιείται καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές.
Περί διατροφής…
Έχει σημαντική διατροφική αξία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Α, μία αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό, την καλή κατάσταση του δέρματος αλλά και της όρασης. Η κολοκύθα αποτελεί καλή πηγή διάφορων πολυφαινολών με προστατευτική δράση, όπως είναι τα α-β-καροτένια, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη. Τα καροτένια μετατρέπονται μέσα στο σώμα μας σε βιταμίνη Α. Είναι, επίσης, πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και μετάλλων, όπως το κάλιo, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Ανάλογα με την ποικιλία της έχει διαφορετικό σχήμα και χρώμα. Η πιο συνηθισμένη είναι η κλασική κολοκύθα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα και την γλυκιά γεύση.
Η ώρα της κουζίνας!
Μία αρκετά δημοφιλής συνταγή είναι το γλυκό ψωμί κολοκύθας, το οποίο προτιμάται ως μία εύκολη, απολαυστική και γλυκιά επιλογή πρωινού, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Αν θέλετε λοιπόν να γευτείτε τη ‘μαγεία’ της κολοκύθας, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα!
Συνταγή
Γλυκό ψωμί κολοκύθας
Μερίδες: 4 – 8
Συστατικά
1 2/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/3 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 γεμάτο φλιτζάνι (~280g) πουρέ κολοκύθας
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα ψημένα καρύδια ή πεκάν (προαιρετικά)
Μέθοδος εκτέλεσης:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160o C. Ψεκάστε με μαγειρικό σπρέι (εναλλακτικά λαδώστε ή βουτυρώστε) μια μεγάλη φόρμα, περίπου 22cm x 12cm. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τo αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμίξτε τα υπόλοιπα συστατικά.
Ενώστε όλα τα συστατικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε το μίγμα στο σκεύος και λειάνετε την επιφάνεια με μία σπάτουλα.
Ψήστε περίπου για 1 ώρα και 15 λεπτά (ή έως ότου το μαχαίρι από το κέικ να βγαίνει στεγνό και καθαρό). Έπειτα αφήστε το σκεύος να κρυώσει καλά και χτυπώντας τον πάτο του, το ψωμί θα αφαιρεθεί.
Εάν θέλετε μπορείτε να τυλίξτε το ψωμί με μεμβράνη και αλουμινόχαρτο και να το διατηρήσετε στην κατάψυξη. Ξεπαγώστε το σε θερμοκρασία δωματίου.
Εντυπωσιακή στην όψη και με μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση. Η κολοκύθα είναι ένα από τα λαχανικά του χειμώνα και μπορείτε να την απολαύσετε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, τόσο γλυκές όσο και αλμυρές!