Ιανουάριος … ένας από τους χειμερινούς μήνες που εμφανίζεται μεγάλη έξαρση στις ιώσεις, τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Είναι γεγονός ότι το παιδικό ανοσοποιητικό δεν είναι τόσο ισχυρό όσο των ενηλίκων, για αυτό και είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν σε σχέση με έναν ενήλικα.
Η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολυπαραγοντική, με τη διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο, αφού είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε.
Θηλασμός και ανοσοποιητικό
Ξεκινώντας από τη νεογνική και βρεφική ηλικία, τα μωρά γεννιούνται με ένα αδύναμο αμυντικό σύστημα, το οποίο δεν έχει πλήρως «ωριμάσει». Για αυτό, η αξία του θηλασμού στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι μεγάλη. Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν καλύτερη πνευματική ανάπτυξη και λιγότερες πιθανότητες λοιμώξεων, με τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος να αποτελούν «ασπίδα» σε ιώσεις, αλλεργίες και αναιμία.
Μυστικά «θωράκισης» του παιδικού οργανισμού
Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος και η άσκηση είναι η βάση για την καλή υγεία του παιδιού.
Χρήσιμες συμβουλές για δυνατή άμυνα:
Εμπλουτίστε τα γεύματα των παιδιών με βιταμίνες C, Α, Ε, D, καθώς επίσης σελήνιο και ψευδάργυρο. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μήλα, πατάτες, φράουλες.
Βιταμίνη Α: μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι, πιπεριές (πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες), δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι, καρπούζι.
Βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, γάλα, δημητριακά.
Βιταμίνη D: συκώτι, λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, εμπλουτισμένα τρόφιμα πχ. δημητριακά, γάλα, βούτυρο, μαργαρίνη.
Ψευδάργυρος: οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, ξηροί καρποί, όσπρια.
Σελήνιο: βραζιλιάνικα φιστίκια (Brazil nuts), ψάρι και θαλασσινά, συκώτι, κόκκινο κρέας και πουλερικά, δημητριακά, καρποί, σπόροι και λαχανικά.
Αυξήστε την κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών, εντάσσοντας τα στην καθημερινή τους διατροφή.
Ω-3: ψάρια, θαλασσινά, tofu (τυρί από γάλα σόγιας), αμύγδαλα, καρύδια, φυτικά έλαια, λιναρόσπορος.
Ω-6: φυτικά έλαια, κρέας, αυγά, πουλερικά.
Προτιμήστε τις τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως φρέσκα γιαούρτια, ξινόγαλα, κεφίρ και εμπλουτισμένα με αυτά τρόφιμα, αφού ένα σημαντικό τμήμα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ξεκινά από το έντερο.
Ενσωματώστε στη διατροφή των παιδιών τις β-γλυκάνες. Πρόκειται για πολυσακχαρίτες που απαντώνται φυσικά σε δημητριακά, όπως η βρώμη το κριθάρι, η σίκαλη, το σιτάρι. Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι β-γλυκάνες ισχυροποιούν την κυτταρική μεμβράνη, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε βακτήρια και ιούς.
Η επαρκής ενυδάτωση των παιδιών είναι σημαντική, καθώς μέσω του νερού μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
Περιορίστε την κατανάλωση σε έτοιμα φαγητά και ζάχαρη.
Η συμβολή της άσκησης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι επίσης πολύ σημαντική. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα άσκησης καθημερινά, μέσα στην οποία μπορούν να συμπεριληφθούν και καθημερινές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι, το περπάτημα, το ποδήλατο και ομαδικά αθλήματα.
Ο καλός και επαρκής ύπνος «ξυπνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα και το καθιστά πιο δυνατό να αντιμετωπίσει τα χειμωνιάτικα συμπτώματα. Η έλλειψη ύπνου, ιδιαίτερα για τον παιδικό οργανισμό, αυξάνει τις πιθανότητες ασθένειας και μειώνει τη δυνατότητα αντίστασης στους ιούς.
Συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή ενός παιδιού τα παραπάνω και υιοθετώντας υγιεινές καθημερινές συνήθειες, θα υποστηρίξετε βασικές λειτουργίες του οργανισμού του, βοηθώντας το παράλληλα να «χτίσει» ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.