Aτέλειωτες ώρες με παιχνίδι, εποικοδομητικές δραστηριότητες, συζητήσεις…. Ο χρόνος που περάσατε στο σπίτι με το παιδί σας αυτό το διάστημα σας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε κάποια ταλέντα του που ίσως δεν ξέρατε καν ότι διαθέτει. Μπορεί, για παράδειγμα, να ξετρυπώσατε έναν μικρό αριθμομνήμονα σε εκείνο το επιτραπέζιο ή να εντοπίσατε έναν μικρό τενόρο στη βραδιά καραόκε ή έναν δεινό σεφ ή έναν «πρωταθλητή» στο κατακόρυφο. Tώρα λοιπόν που βγήκαν στο φως τα κρυφά χαρίσματα του παιδιού σας, τι κάνετε;
Επαινείτε
Ποιος δεν χρειάζεται ένα εμψυχωτικό, ανεβαστικό «μπράβο» σε μία μικρή ή μεγάλη του επιτυχία; Ειδικά όταν το ακούει από τα χείλη της μαμάς και του μπαμπά. Αυτή η επιβράβευση, θα κάνει το παιδί να συνειδητοποιήσει πως τα καταφέρνει καλά στον συγκεκριμένο τομέα και θα του δώσει κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια, για να βελτιώσει τις επιδόσεις του.
Ρωτάτε
Ταλέντο χωρίς θέληση δεν αρκεί! Το γεγονός ότι το παιδί έχει μία φυσική κλίση σε κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και την επιθυμία να ασχοληθεί με αυτό. Είναι σημαντικό λοιπόν να το ρωτήσετε αν θέλει να εξελίξει αυτό το χάρισμα με μαθήματα κ.λ.π. Αν η απάντηση είναι αρνητική, μην επιμείνετε. Συζητήστε μαζί του για τα χόμπι στα οποία θα προτιμούσε το ίδιο να επιδοθεί, έστω και αν πιστεύετε πως δεν έχει το ταλέντο για αυτά. Είναι προτιμότερο να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει έστω και με μέτριες ή κακές επιδόσεις παρά να πιεστεί να εξασκήσει ένα χάρισμα που δεν το γεμίζει ικανοποίηση και χαρά.
Καθοδηγείτε
Από τη στιγμή που το παιδί δείξει ζήλο για μία συγκεκριμένη τέχνη, μία επιστήμη, ένα χόμπι σειρά έχει το να βρείτε την κατάλληλη εξωτερική βοήθεια ώστε να κατακτήσει το παιδί τη γνώση αυτή. Στραφείτε σε βιβλία, πληροφορίες στο διαδίκτυο, online μαθήματα; Εξερευνήστε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας, ανάλογα με το αντικείμενο ενδιαφέροντος. Αξιοποιήστε ακόμη και τα πρόσωπα στον οικογενειακό ή φιλικό σας περίγυρο που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τη συγκεκριμένη του δεξιότητα. Ο ρόλος του «μέντορα» είναι σημαντικός όχι μόνο γιατί δίνει τα φώτα του αλλά και γιατί λειτουργεί ως πρότυπο μίμησης για ένα παιδί.
Εμπνέετε
Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν από μόνα τους την αξία της διαρκούς εξάσκησης για να τελειοποιηθεί ένα χάρισμα. Μιλήστε τους εσείς, ως γονείς, για το πόσο σημαντική είναι η επανάληψη και η «σκληρή» δουλειά στο «χτίσιμο» ενός ταλέντου και ενημερώστε τα πως τα λάθη και οι αποτυχίες είναι πάντα στο πρόγραμμα και ευτυχώς, γιατί μας δίνουν ένα καλό μάθημα για το μέλλον. Εάν είχατε και εσείς ένα χάρισμα που εξελίξατε με τα χρόνια, θα ήταν χρήσιμο να φέρετε ως παράδειγμα τη δική σας ιστορία επίμονης προσπάθειας, ώστε να εμπνεύσετε το παιδί.
Αν πάλι δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψετε το ταλέντο του παιδιού σας αυτές τις μέρες, μην ανησυχείτε. Δεν φταίει ούτε η παρατηρητικότητά σας, ούτε φυσικά το παιδί σας στερείται ταλέντων! Θα έχετε στο μέλλον άπειρες ευκαιρίες να ξετρυπώσετε τα χαρίσματά του και να καμαρώσετε για τους μικρούς και μεγάλους θριάμβους του. Άλλωστε, θα είστε πάντα οι πιο θερμοί υποστηρικτές του!