Βρισκόμαστε μια ανάσα από το καλοκαίρι και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την επιδερμίδα, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η ακτινοβολία UVB ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα.
Το ήξερες όμως ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την ενδογενή αντηλιακή προστασία του δέρματος;
Κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην παραγωγή της μελανίνης. Συγκεκριμένα, μία από αυτές έδειξε ότι τα φλαβονοειδή, όπως η κυανιδίνη, μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις επιδράσεις της UV.
Άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να ασκήσουν αντηλιακή προστασία στο δέρμα είναι τα καροτενοειδή που προσδίδουν στα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν π.χ. το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η βήτα-καροτίνη.
Αντηλιακή δράση ασκούν και οι πολυφαινόλες, όπως η EGCG στο πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη στα κόκκινα σταφύλια και το ελλαγικό οξύ στα μούρα.
Τα αντιοξειδωτικά ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία προστατεύει το δέρμα και από το ηλιακό έγκαυμα. Τη δράση αυτή ασκούν τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σκουρόχρωμα μούρα και η μαύρη σοκολάτα. Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.
Ο χαλκός και η τυροσίνη αποτελούν επίσης δύο συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή της μελανίνης. Ο χαλκός διεγείρει την παραγωγή τόσο της μελανίνης όσο και της ελαστίνης, μίας πρωτεΐνης που βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του.
Ο οργανισμός χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες χαλκού για να λειτουργεί ομαλά, αλλά και πάλι θεωρείται ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Καλές πηγές του είναι τα στρείδια, το συκώτι, τα νεφρά και τα οστρακόδερμα. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν χαλκό είναι τα δαμάσκηνα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες και τα καρύδια.
Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που διευκολύνει την παραγωγή της μελανίνης. Τα αμινοξέα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους των πρωτεϊνών, επομένως πολλά τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης περιέχουν τυροσίνη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα προϊόντα σόγιας, τα αυγά, τα ψάρια, τα τυριά και η γαλοπούλα.
Κατάλληλα τρόφιμα για βελτίωση της φυσικής αντηλιακής προστασίας του δέρματος είναι, μεταξύ άλλων, οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα μούρα, τα σταφύλια, τα ρόδια, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπφρουτ, τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια αλλά και ο καφές.
Πέρα από τη φυσική αντηλιακή προστασία που προσφέρουν οι παραπάνω τροφές, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε πάντα και την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα προσώπου!
ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΣΤΟ LIVY.GR