Συγκλονιστικές υποβρύχιες εμπειρίες μας περιμένουν επισκεπτόμενοι νησιά του Αιγαίου Πελάγους, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τους βυθούς τους και αποτελούν, λόγω της καθαρότητας των νερών και της έξοχης ποικιλίας που εμφανίζουν, αγαπημένους καταδυτικούς προορισμούς. Ένα ιδεώδες σκηνικό για θαλάσσιες εξερευνήσεις, που αποκαλύπτει τον τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο των ελληνικών θαλασσών, σε 8 νησιά που μπορούν να μας σαγηνεύσουν.
1. Κάλυμνος: Το αποκαλούμενο και «νησί των σφουγγαράδων» είναι ονομαστό για τον πλούσιο βυθό του, με τους εντυπωσιακούς υφάλους, τις δαιδαλώδεις σπηλιές και τα «στοιχειωμένα» ναυάγια. Όλα αυτά συνιστούν ένα απίστευτα ονειρεμένο σκηνικό για όσους αγαπούν τις υποβρύχιες εξερευνήσεις.
Εκτός από την πληθώρα ειδών θαλάσσιας ζωής που θα συναντήσουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε απομεινάρια από αρχαία και νεότερα ναυάγια πλοίων.
Οι περιοχές που προτιμώνται περισσότερο είναι τα Θέρμα - Πιθάρι, μήκους 12 χιλιομέτρων ακτογραμμής, το Καταδυτικό Πάρκο (το πρώτο στην Ελλάδα), δύο σπογγοκαλλιέργειες, η μία στο Καστέλλι και η άλλη στο Καμπί, και η περιοχή Διαπόρι της Λέρου, η οποία είναι από την πλευρά της Καλύμνου και είναι εύκολα προσβάσιμη.
2. Σαντορίνη: Η ηφαιστιογενής προέλευση του νησιού προσδίδει στο υποθαλάσσιο τοπίο μια σαγήνη ανεπανάληπτη και προσφέρει μια εμπειρία μοναδική. Από τις κορυφαίες επιλογές για κατάδυση είναι ο Ταξιάρχης με το ναυάγιο στην Παλιά Καμένη, ο ύφαλος στην περιοχή Αδιάβατη (εντός της Καλντέρας, νότια, κοντά στο Ακρωτήρι) και το ακρωτήρι Τρυπητή στη Θηρασιά. Αν μας ενδιαφέρει να ανακαλύψουμε σπηλιές κάτω από το νερό, καλύτερα να καταδυθούμε στα Μέσα Πηγάδια και στον αποκαλούμενο «βράχο του Ινδιάνου» ή Μαρινάτου (διάσημος καθηγητής και ανασκαφέας του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου). Άλλες περιοχές που προσφέρονται είναι η Αρμένη κοντά στην Οία (για wall dive), το Αμμούδι και το Ασπρονήσι.
3. Μύκονος: Ιδανική αν αγαπάμε τις υποθαλάσσιες εξερευνήσεις, όχι μόνο για τον πλούσιο βυθό της, αλλά και για το γεγονός ότι το νερό είναι αρκετά ζεστό (ειδικά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο) και υπάρχει καλή ορατότητα στον βυθό. Πιο συγκεκριμένα, ο βυθός της Μυκόνου και των γύρω βραχονησίδων (Πρασονήσια και Τραγονήσι με τις εκπληκτικές θαλασσοσπηλιές) είναι γεμάτος μικρά και μεγάλα ψάρια, υφάλους, ξέρες, σπασμένες πλάκες και φυκιάδες, που σφύζουν από υποθαλάσσια ζωή. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά γνωστά ναυάγια, όπως του πλοίου «Πελοπόννησος» (του 1930) και του παλιού τσιμεντάδικου «Άννα ΙΙ» (του 1995). Πολύ ενδιαφέροντα βυθό έχουν και τα Χταπόδια που διαθέτουν σημεία για wall diving.
4. Κύθνος: Τόσο η θάλασσα, όσο και ο βυθός της, είναι μοναδικής αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς, που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Τα ισχυρά ρεύματα και τα κύματα έχουν σμιλέψει –και συνεχίζουν το «έργο» τους– το υποβρύχιο τοπίο, διαμορφώνοντας μία απίστευτης ομορφιάς ακτογραμμή, με καταπληκτικούς υφάλους και σπηλιές. Στα διαυγή νερά θα θαυμάσουμε πανέμορφα υποβρύχια τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Τα φιλόξενα κατάλευκα χωριά, όπως το Κάστρο, το σπήλαιο Καταφύκι και η παραλία της Κολώνας, μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με μοναδικές καταδυτικές διακοπές.
5. Χίος: Η Ελίντα, το Πρασονήσι και το Τραχήλι είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή σημεία για καταδύσεις. Σε κάθε περίπτωση, το όμορφο αυτό νησί έχει να επιδείξει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά υποθαλάσσια σπήλαια, βυθό με πολύχρωμα κοράλλια και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και ναυάγια για τους οπαδούς του είδους. Ο βυθός της Χίου θεωρείται ιδανικός για αρχάριους δύτες, αφού τα νερά έχουν καλή ορατότητα και οι θερμοκρασίες είναι «φιλικές» για το ανθρώπινο σώμα.
6. Κως: Εδώ θα καταδυθούμε στα διάφανα νερά, συντροφιά με κοπάδια μεσογειακών ψαριών που θα μας υποδέχονται καθώς «ταξιδεύουμε» στους υφάλους. Θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε μοναδικούς σχηματισμούς βράχων, σπήλαια και σήραγγες. Εάν επιλέξουμε να καταδυθούμε στην περιοχή Γυαλί, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μπουρμπουλήθρες να βγαίνουν από ρωγμές ηφαιστειακής προέλευσης!
7. Λέρος: Ο βυθός γύρω από το νησί χαρακτηρίζεται από ορατότητα που φτάνει έως και τα 50 μέτρα, με πλούσιο οικοσύστημα, ξέρες, σπηλιές και ναυάγια. Ειδικά για όσους είναι λάτρεις των τελευταίων, στον βυθό του Λακκιού, σε βάθος 30 μέτρων, τις εντυπώσεις κλέβει το ναυάγιο του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα», που εκτέλεσε επιτυχώς εκατοντάδες πολεμικές αποστολές, από την Αδριατική, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό έως τον Σεπτέμβριο του 1943, όταν βυθίστηκε από ένα σμήνος γερμανικών βομβαρδιστικών «Ju-88».
8. Κρήτη: Ένας υποθαλάσσιος κόσμος που μοιάζει να συνεχίζει το επιβλητικό άγριο ανάγλυφο της στεριάς της μεγαλονήσου, δημιουργώντας σχηματισμούς από αβύσσους, σπηλιές και υφάλους. Πολυάριθμα είναι επίσης τα ναυάγια και τα κουφάρια αεροπλάνων, που μαρτυρούν την ιστορία του νησιού. Εντυπωσιακά σημεία για κατάδυση βρίσκονται στον κόλπο της Σούδας και στις βραχώδεις ακτές, από τις Καλύβες, μέχρι και τη Γεωργιούπολη. Μεταξύ άλλων, καταδυτικοί παράδεισοι θεωρούνται το υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων, η παραλία Σκινάρια κοντά στον Πλακιά, το ακρωτήρι της Σπάθας και το ακρωτήρι της Γραμβούσας, το Βούλισμα στο Λασίθι, οι ακτές του Κάβο Σίδερο και το Κουφονήσι (Λευκή). Επίσης, καταδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Καλαθάς και η Παλαιοχώρα, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο Αποκόρωνας Χανίων, η Χώρα Σφακίων, ο Πλατανιάς στη δυτική Κρήτη, ο Κίσσαμος και η Γραμβούσα, ακόμα δυτικότερα, προσφέρονται εξίσου για συναρπαστικές καταδυτικές εμπειρίες.