Οι γιορτές τελειώνουν σιγά σιγά και όλοι αρχίζουμε να επιστρέφουμε στους καθημερινούς ρυθμούς μας μετά την ξεκούραση των διακοπών. Η ξεγνοιασιά και η χαλάρωση των διακοπών, όμως, σίγουρα πέρασε και στη διατροφή μας, καταναλώνοντας ποσότητες τροφίμων πλουσίων σε λιπαρά, ικανές να επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με έρευνες, την ημέρα μόνο των Χριστουγέννων, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 5500 θερμίδες, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα ολόκληρο κιλό! Αυτή η ξαφνική διατροφική βόμβα που "εκρήγνυται" στο στομάχι μας αφήνει κατάλοιπα, καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει τόσο μεγάλη ποσότητα στοιχείων σε μικρό χρονικό διάστημα. Απόρροια αυτού, συμπτώματα όπως τυμπανισμός, μετεωρισμός, δυσφορία, δυσπεψία και καούρες, εξαιτίας της απότομης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, αλλά και υποτονικότητα, καθώς ο οργανισμός δεν τροφοδοτείται με τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του συστατικά, όπως βιταμίνες.
Διατροφή για αποτοξίνωση
Αυτό, λοιπόν, που χρήζει σημασίας μετά από μέρες μεγάλης κατανάλωσης φαγητού είναι η αποτοξίνωση. Με τον όρο αποτοξίνωση εννοούμε τη συνεχή διαδικασία αποβολής των επιβλαβών ουσιών που εισέρχονται στο σώμα. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται τοξίνες και βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τροφές που περιέχουν λιπαρά, ζάχαρη, λευκό αλεύρι, στο αλκοόλ και το κρέας, μπορούν όμως σε κάποιες περιπτώσεις να παραχθούν και από τον ίδιο τον οργανισμό λόγω στρες ή μη ομαλής λειτουργίας των ορμονών. Για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός, αποφεύγουμε για ένα διάστημα την κατανάλωση των παραπάνω και δίνουμε προτεραιότητα στις παρακάτω τροφές.
- Λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα, μαρούλι, λάχανο, πράσινες πιπεριές αποτελούν την ισχυρότερη πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα τα πιο σκούρα. Μπορείς να συνοδεύσεις το κύριο πιάτο σου με ένα γεμάτο πιάτο σαλάτας με τα παραπάνω λαχανικά ή να τα ενσωματώσεις στο κυρίως γεύμα σου, κατά προτίμηση ωμά. Φυσικά, εκτός από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε πολυφαινόλες και Β-καροτένιο είναι και άλλα όπως το κόκκινο κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο, η μελιτζάνα, το καρότο.
- Φρούτα. Τα ωμά φρούτα πέρα από το ότι προστατεύουν τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες, είναι πολύ νόστιμα και προκαλούν ευκολότερα κορεσμό! Το μυστικό, όμως, βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα καταναλωθούν, καθώς κάποια από αυτά περιέχουν αρκετές θερμίδες. Μπορείς να δοκιμάσεις μια από τις πιο διαδεδομένες μονοφαγικές δίαιτες (διαιτητική πρόσληψη ενός μόνο τροφίμου σε απεριόριστες ποσότητες), τη λεγόμενη φρουτοφαγία. Για μία ημέρα, ανά 3 ώρες μπορείς να καταναλώνεις μερίδες από ένα είδος φρούτου τη φορά σε μεγάλη ποσότητα. Προτίμησε φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως πορτοκάλια, μάνγκο, ρόδι, κράνμπερι, φράουλες, σταφύλια, δαμάσκηνα. Είναι σημαντικό να περιορίσεις αυτή τη δίαιτα σε μία μόνο μέρα ή μετά από περίοδο υπερβολικού φαγητού, καθώς τα φρούτα δεν περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά και κάποια ιχνοστοιχεία που είναι οπωσδήποτε απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η πολυήμερη τήρηση αυτής της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις και σε συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδες, τριχόπτωση.
- Όσπρια. Τα όσπρια περιέχουν επίσης πολύτιμα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή. Οι φακές, τα φασόλια, η φάβα, τα ρεβύθια, αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών Β και σιδήρου. Για τη μέγιστη αξιοποίηση της διατροφικής τους αξίας, καλό είναι να τα καταναλώσεις με τους σωστούς συνδυασμούς. Για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα αμινοξέα των πρωτεϊνών, αλλά και για να απορροφηθεί ο σίδηρος που περιέχουν, συνόδευσέ τα με καστανό ρύζι και λεμόνι, πιπεριές ή χυμό πορτοκάλι.
- Λίπη. Τα φυτικά λίπη είναι ωφέλιμα και μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα σε περιόδους αποτοξίνωσης και περιορισμένης κατανάλωσης κρέατος. Σε λογικές πάντα ποσότητες, μπορείς να συνοδεύσεις οποιοδήποτε γεύμα σου με ωμό ελαιόλαδο, έλαιο ή κρέμα καρύδας, είτε να φας ως σνακ μια μικρή χούφτα με αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια.
- Θαλασσινά. Τα θαλασσινά, εκτός από υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που μοιάζουν με αυτές του κρέατος, περιέχουν και πολλά αντιοξειδωτικά ευεργετικά για το κυκλοφορικό σύστημα και τη συνολική υγεία του σώματος. Ο σολομός, οι σαρδέλες, τα οστρακοειδή περιέχουν σελήνιο και ψευδάργυρο που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στις διαταραχές του θυρεοειδούς. Προσοχή χρειάζεται στον τρόπο μαγειρέματος. Αν θέλουμε να κάνουμε αποτοξίνωση, καλύτερα να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε.
Τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες δεν τα παράγει από μόνος του ο οργανισμός, επομένως είναι πολύ σημαντικό να τα λαμβάνουμε όλα σε επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Πολλές φορές όμως, λόγω του καθημερινού τρόπου ζωής, αλλά και της ποιότητας των τροφών, δεν προσλαμβάνουμε ποσότητές που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μας ή ακόμα και να δρουν προληπτικά στην εμφάνιση παθήσεων. Τα συμπληρώματα διατροφής δρουν ως σύμμαχοί μας σε αυτό.
Ακόμη, μπορείς να λάβεις προβιοτικά, τα οποία όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να ξεπρηστείς από τα κιλά τον εορτών, αλλά θα επιταχύνουν το μεταβολισμό και θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου.